Vem är han? Mitt alias på nätet.
Det är ett vardagligt ryskt namn och kan tyckas märkligt som namnval för anonymitet på nätet. Men som med allt så finns det en historia bakom det.

Jag har spelat mycket Championship/Football Manager spel i mina dagar. Man kan säga i stort sett oavbrutet sedan år 1999. Det känns roligt att jag nu kan
presentera historien bakom mitt namnval.


Brukar ofta prata om mina upplevelser i virtuella fotbollsspel som om de vore på riktigt, för på något vis känns det så. Jag avviker inte från den formen nu heller. Jag hade arbete i Leeds i engelska premier league och jag var även Rysk förbundskapten. Mitt namn var Oscar Silverspring och jag hade en lång framgångsrik karriär bakom mig då jag tog över ryska landslaget.

Där fanns inte jättemånga bra ryska spelare. Fördelen med att bli förbundskapten är att även okända spelares attribut blir synliga utan att behöva skicka scouter för att titta på dem. Lite oväntat var det därför när jag sökte efter en anfallare och satte förmågan ”Avslut” på 20 (vilket är maximalt) och registrerade en träff från ryska division 2 klubben Spartak Krgan. Alexey Usmanov dök upp på min skärm för första gången.

Detta var en av spelet framgenererad fantasispelare med fantastiska förmågor. Usmanov var grym avslutare, 20. Ganska snabb, 16. Väldigt stark, 18. Lång och bra huvudspelare 1.90, 18. Man kan säga att det var Kenneth Andersson och Martin Dahlin i samma spelare. Och han var typ gratis så jag köpte honom även till Leeds där han gjorde kometkarriär. Tillsammans tog vi över fotbollsvärlden och vann VM.

Inspirerad av detta kan jag skriva under på att var anledningen till mitt val av namn i spelet Counterstrike, som jag började spela år 2000 på hösten. Då pluggade jag 3D animation på Ockelbo Animations Centrum, men vi spelade mer CS än gjorde något vettigt. Mitt favoritgevär var AK-47 och mitt namn var Usmanov. Fruktad på LAN och public servrar under 2000-2002!

Här är den ökände Alexey Usmanov. Först var han text och siffror i ett textbaserat spel. Sedan en anonym maskerad terrorist. Sen dess har han även samlat Pokemons och levt ett liv som en Sim med mycket mera.

En rolig fotnot var när min kamrat Kenneth åkte till London på en weekend resa under denna tid och fann löpsedlar med texten ”Who shot Usmanov?” vilket jag härleder till en händelse där en politiker blev skjuten i Tjetjenien. Att någon skjutit Usmanov var såklart heta grejor på nyheterna då – fast för oss i gänget på ett helt annat sätt än i den tragiska verkligheten.

Ingen sköt Usmanov ostraffat på den tiden. Numera..
..är det ganska lätt.
Han rör sig rätt, men skjuter från höften.